25 de setembre del 2012

Crònica: Operación Garzón. Homenatge als repressaliats del '92


El Centre Cultural de Granollers va acollir dijous la presentació del documental “L'Operació Garzón contra l'independentisme català”.

Unes 150 persones van ser presents a l'acte d'homenatge als represaliats del 92 i que va servir per recordar uns fets silenciats per la premsa de llavors.

El presentador, el periodista de Granollers David Bassa , va recordar que les detencions d'independentistes prèvies als Jocs Olímpics de Barcelona, va ser una de les ràtzies repressives més salvatges des de la dictadura. David Bassa, expert en independentisme, és autor del llibre L'Operació Garzón. Un balanç de Barcelona '92 i també és un dels protagonistes del documental.

Després d'aquests dos parlaments, va ser el moment de visionar el documental, que fa un repàs de la repressió prèvia als JJOO, les tortures i els judicis posteriors, amb colpidors testimonis dels fets.

Un poema va donar pas a la segona part de l'acte. En Lluís Quintana, veí de Granollers i detingut al 92, va explicar la seva experiència personal. Parlà de com va ser detingut i posteriorment torturat per la Guàrdia Civil, i les seqüeles de salut que li va comportar. Una altre represaliat de la comarca, l'Albert Serra veí d'Aiguafreda, i que havia estat citat pel jutge Garzón a declarar a l'Audiència Nacional, també va explicar la seva experiència personal.


L'acte va ser organitzat per: l'Anònims, Arran, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Esquerra Unida i Alternativa (EuiA), les Joventuts d'ERC (JERC), el Casal Popular l'Esquerda, Llibertat.cat, Reagrupament (Rcat) i Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

S'hi van adherir: l'Associació de Veïns de Granollers Centre, l'Associació de Veïns de Sant Miquel, Unió de Pagesos del Vallès Oriental (UP), la CGT d'Ensenyament, l'Ateneu de Granollers, Les Franqueses Imagina i les Joventuts Obreres Cristianes (JOC).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada