26 de gener del 2012

Crònica: Finances i compromís

El passat 12 de Gener l’Esquerda va acollir una altra de les xerrades organitzades sota el nom “... i compromís”. La temàtica de l’ocasió van ser les finances i, per a guiar el debat, vam comptar amb la presència de Xavi Teis, llicenciat en ciències econòmiques i membre de FETS (Finançament Ètic i Solidari).
Teis, en primer lloc, va fer una breu exposició sobre el funcionament del sistema financer i les conseqüències negatives de les accions de bancs i caixes tradicionals dins d’aquest sistema, les quals segueixen una lògica de maximització de beneficis i acaben relacionant-se amb inversions en empreses que no respecten els drets humans (armament, explotació infantil, etc.). També es va fer una dura crítica als paradisos fiscals i es va evidenciar l’estreta vinculació entre el poder polític i el financer.
En una segona part més constructiva, el ponent va exposar una altra manera d’entendre el mercat, que respon a la lògica de l’economia social: intentar recuperar el vertader sentit de l’economia, on la intermediació financera esdevingui una eina de desenvolupament al servei de les persones. Es destacaren els principis de les finances ètiques: criteris ètics en la tria de projectes, coherència, transparència, participació i implicació. En el tram final, Xavi Teis va fer una breu exposició dels quatre projectes que responen a les característiques anteriors: Oikocredit, Coop57, Fiare i Triodos Bank.
Tal com vol destacar el nom de la trobada, es va insistir en la importància del compromís personal en aquest àmbit i el poder que tenim com a individus, ja que l’agregació de totes les petites accions pot suposar grans canvis en el sistema financer.
La xerrada va ser molt participativa, ja que la vintena de persones que es van reunir a l’Esquerda per a l’ocasió van fer aportacions, preguntes i reflexions al voltant del tema, que no va deixar a ningú indiferent.

Per a més informació...
Si t’interessa el tema i no has pogut venir, aquests són alguns materials que et recomanem:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada